Lichaamshygiëne

Ik had het elders al over de verstoring van het natuurlijke lichamelijke evenwicht door gebruik van deodorants. Hetzelfde geldt voor de rest van de huid: als die jaren geleden heeft onder douchegels, bodylotions en wat nog meer, dan is ze haar zelfregulerende kwaliteiten kwijt, het duurt dan even voor je lichaam terug in staat is zijn eigen zweet- en talgproduktie te regelen, zijn eigen vochtgehalte op peil te houden, en dat alles geurloos! Ik ben het levende bewijs, ik heb een droge gevoelige huid, die echter geen enkel produkt meer nodig heeft sinds ik overgeschakeld ben op natuurzeep met een PH-gehalte van 5.5 – die ik slechts miniem gebruik, meestal was ik mij alleen met water, edele delen en voeten uitgezonderd. Bewuster omgaan met de kwaliteit en vooral de kwantiteit van zeep en douchegels, shampoos, bodylotions… komt dus niet enkel de planeet ten goede, maar vooral onszelf!

We zouden bovendien veel minder moeite hebben een passende partner te vinden zonder al dat gecamoufleer van onze eigen lichaamsgeuren; lees maar eens een degelijk artikel over feromonen…

Kies voor je lichaamshygiëne PH-neutrale producten die niet op dieren getest zijn; de meeste stoffen worden al decennia lang gebruikt en werden dus al uitvoerig op dieren getest, verdere tests zijn nergens voor nodig. Kijk ook goed of er parabenen inzitten, dit zijn kankerverwekkende stoffen waarvan er soms 4 in 1 enkel product verwerkt worden!

Probeer tenslotte rekening te houden met de verpakking, en kies zoveel mogelijk voor zepen in papier verpakt, of voor merken die navulverpakkingen verkopen. Het beste op dit vlak zijn de merken die je in de winkel kan laten hervullen, al is dit tot nu toe jammer genoeg enkel mogelijk in natuurwinkels en sommige filialen van de Oxfam keten.

WATERVERBRUIK

Bijna één derde van het totale verbruik van water van een gezin gaat naar de persoonlijke hygiëne. Er wordt meer gedouched in plaats van gebadderd maar waar men vroeger eenmaal per week in bad ging, douchen velen zich tegenwoordig elke dag; belastend voor het milieu maar ook voor onze gezondheid, want het beschermlaagje van de huid zo vaak weg wassen, zorgt voor steeds meer allergieën.

Vanzelfsprekend verbruikt een bad nemen meer water dan douchen, vooropgesteld dat men er geen half uur onder staat natuurlijk. De nieuwe generatie douchekoppen besparen meer en meer water, zonder aan comfort te moeten inboeten want de straal is even krachtig.

Spaarkoppen

“Tot op vandaag bestaat er geen Europese regelgeving voor de definitie van een spaardouche. Er is met andere woorden geen wettelijke norm die de eigenschappen van een spaardouche vastlegt. Algemeen spreekt men over een spaardouche wanneer het waterverbruik maximum 10 liter per minuut bedraagt. In een echte spaardouche zit een dynamische debietbegrenzer die voor een maximale doorstroming per minuut zorgt.”(http://www.spaardouche.be/)

Regendouche

“Bij een regendouche gaat het om een ander concept van douchen. Een sproeier sproeit, een regendouche regent. Vergelijk het met een lege emmer die je in de tuin zet wanneer het regent. Het duurt een hele tijd vooraleer de emmer gevuld is, terwijl een regenbui je behoorlijk nat kan maken. Vul je een emmer met de tuinslang dan ben je vrij snel aan de rand. Niet alleen de grootte van het sproeioppervlak bepaalt het watervolume, ook de concentratie van de stralen en de plaatsing van de sproeigaatjes hebben hun effect.”(http://www.spaardouche.be/)

Douchewater hergebruiken

In Colombia vond iemand een oplossing om het water van de douchebeurt te hergebruiken, om de auto te wassen, het toilet door te spoelen… Het vangt het water op in handige stapelbare bidons, die je bovendien koude voeten besparen.

Sistema para aprovechar el agua de la ducha1Sistema para aprovechar el agua de la ducha3Sistema para aprovechar el agua de la ducha4

Artikel in het spaans: http://ecoinventos.com/sistema-para-aprovechar-el-agua-de-la-ducha-disenado-en-colombia/

Plaats een reactie