Ecomputer

Asus bedacht een PC die beantwoordt aan de doelstellingen op het vlak van duurzame ontwikkeling : plantaardige materialen, gering energieverbruik, design for disassembly … Asus verwacht tegen begin 2008 een nieuwe draagbare PC op de markt te kunnen brengen. De EcoBook zal worden bekleed met bamboe, een biologisch afbreekbaar, hernieuwbaar en op ruime schaal beschikbaar materiaal.

Deze computer is erg milieuvriendelijk. De behuizing is vervaardigd uit natuurlijke materialen, de koppelingen zijn van karton en alle kunststofmaterialen zijn recycleerbaar en genummerd om de recyclage ervan te vergemakkelijken. De demonteerbaarheid maakt het mogelijk de componenten te vervangen en zo de levensduur van de PC te verlengen.

Een extra voordeel is dat het toestel weinig energie verbruikt. Zo koos Asus bijvoorbeeld voor energiezuinige LED’s en bouwde het die direct onder de behuizingsmaterialen in. Een indicator ter hoogte van de muis wordt rood of groen afhankelijk van het energieverbruik.

Er wordt helemaal geen coating of verf aangewend om effluenten bij de verwerking te vermijden en de recyclage te vergemakkelijken. De pictogrammen zijn met de laser in de bamboe gegraveerd.

Maar hoe kan men nu echt de CO2 emissies van de aankoop van een computer beperken ? PCgenius heeft samen met CO2logic berekend dat het produceren van een computer gepaard gaat met de uitstoot van niet minder dan één ton CO2. De CO2 certificaten van CO2logic stellen U in staat dit ton CO2 te compenseren. De certifikaten worden verkocht onder de naam « Green your PC » en zijn voorradig in alle vestigingen van PCgenius, zowel voor nieuwe computers als voor het Green Line gamma.

Sinds haar ontstaan in 2007 heeft PCgenius 14.967 computers hersteld en voorbereid voor een tweede leven. Dat komt overeen met een CO2 emissie van 3500 Belgische huishoudens, of met de CO2 emissie van een middenklasser tijdens een traject van 100 miljoen kilometer !

(Bron: http://www.flandersdc.be/blog/een_ecologische_pc/)

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s