VROUW-ZIJN

Menstruatie. Een vervelend noodzakelijk kwaad, dat in een gemiddeld vrouwenleven verantwoordelijk is voor 850 kilo afval, in de vorm van tampons, maandverband, inlegkruisjes, en hun desbetreffende verpakkingsmaterialen. 850 kilo, dat zet aan tot nadenken, niet? Gelukkig voor de Bewuste Vrouw zijn er een paar ecologische alternatieven, het een al wat ecologischer dan het ander.

Alternatief 1 is de bio-tampon: een gewone wegwerp-tampon maar dan gemaakt van biologisch katoen. Evenveel afval, alleen het produktieproces verloopt schoner, dus de ecologische voetafdruk is bijna even groot. Bovendien geldt ook hier dat tampons zonder applicator bijna niet meer te vinden zijn; zijn we vies van ons eigen lijf?

Alternatief 2 is de soft-tampon: deze tampons zijn comfortabeler en discreter dan normale tampons, maar beschermen je minstens zo goed. Ook seks hebben tijdens je menstruatie, is met de soft tampons geen enkel probleem. Ze hebben geen koordje en zijn speciaal ontworpen om de baarmoedermond af te sluiten.  Ik vond voor de rest wel geen informatie over hoe je dat ding er dan terug uit krijgt, als er geen touwtje aan hangt??

Het merk Gynotex maakt tampons vervaardigd uit absoluut gifvrij en milieuvriendelijk sponsmateriaal dat nul komma nul chemische bestanddelen bevat.

De ecologische voetafdruk is dus iets kleiner dan die van gewone (bio)tampons, het enige verschil in hoeveelheid afval is het touwtje, en de afwezigheid van chemische stoffen.

 

Alternatief 3 is de Diva-cup: een kunststof bekertje dat je in je vagina inbrengt als een tampon, waar ze het menstruatiebloed opvangt. De divacup wordt omsloten door de sluitspier van de vagina, die ervoor zorgt dat de cup op zijn plaats blijft. Op die manier wordt de vagina afgesloten, de cup lekt niet en er komen ook geen vervelende geurtjes vrij. Nog een voordeel is de grote opvangcapaciteit, ze kan ruim 30 ml. bloed opvangen of een derde van de hoeveelheid bloed die bij een gemiddelde menstruatie vrijkomt. Hierdoor kan je hem gemakkelijk een halve of zelfs hele dag laten zitten. Er is geen gevaar voor TSS (Toxic Shock Syndrome) omdat ze van siliconen gemaakt is. Het gebruik van siliconen maakt de Divacup hypo allergeen, m.a.w. het is bijna niet mogelijk door gebruik een allergische reactie te krijgen.

Dit is echter ook tegelijkertijd haar minpunt vind ik: het blijft een kunststof produkt dat machinaal gemaakt wordt, dus al is het een duurzaam produkt dat zeker 10 jaar meegaat, het heeft toch nog een zekere ecologische voetafdruk.

Ikzelf heb ze geprobeerd, maar ik ben erg ‘nauw’, en zelfs de pre-birth versie was te breed om aangenaam te zijn. Ik had ze bovendien niet goed ingebracht, alles lekte door, en het uithalen was een pijnlijke zaak! De cup trekt vacuum, je moet het teutje onderaan samenknijpen om dat vacuum te verbreken, voor je ze eruit kan halen. Dat was bij mij dus mislukt, daarom deed het pijn, en liep ik de rest van de dag als een cowboy rond. Na 2 volgende mislukte pogingen is het ding in de kast beland…

Kostprijs: gemiddeld kost de Diva-cup 30 euro.

Alternatief 4 is de Keeper: identiek aan de Divacup maar gemaakt van natuurlijk rubber. Zelfde voordelen, bijna dezelfde ecologische voetafdruk. Kostprijs: zelfde als de Diva-cup.

Alternatief 5 is de seasponge: een eeuwenoude methode, en nog steeds een van de meest ecologische. Natuursponsjes die je in vorm kan knippen, en moet doorweken met lauw water voor je ze inbrengt. Het is een beetje testen om te zien hoe lang je ze kan inhouden zonder doorlekken, en ik heb aan de mijne toch een touwtje gehangen, uit schrik ze kwijt te spelen… Maar ze zitten heel natuurlijk, en zelfs sex is mogelijk volgens de fabrikanten!

Een setje van 2 stuks kost 10 euro, elk sponsje gaat 6 tot 12 maanden mee. Tegenwoordig zijn er 3 maten in, teenie, regular en large, maar je kan ze dus ook perfect op maat knippen.

Alternatief 6 is het stoffen maandverband: duurzaam, herbruikbaar maandverband in bio-katoen voorzien van een ademend kunststof laagje. Er zijn verschillende merken op de markt, elk met hun eigen touch. Imse Vimse en Mary Moons verkopen maandverband met ‘vleugeltjes’, een soort envelopjes met drukknoopjes om te bevestigen aan je ondergoed. Vivas heeft ‘inlegbandjes’ en ‘vouwdoekjes’. De inlegbandjes zijn voorgevormd, de vouwdoekjes moet je zelf vouwen.

Kostprijs: Imse Vimse 14 euro voor 3 stuks. Van de andere merken vind ik geen prijzen terug, alleen dat ze ‘nogal prijzig’ zijn; geschat dat ze 2 jaar meegaan, daar kan volgens mij zelfs maandverband van de Witte Produkten niet aan tippen!

Ook is het mogelijk zelf wasbaar, dus duurzaam, maandverband te maken. Geschikte materialen zijn o.a. katoen, bamboevezel en hennepvezel. De meest simpele manier is de vorm van een maandverband overnemen op stof, uitknippen en enkele lagen op elkaar stikken. Vaak wordt aan de ‘vleugels’ nog een knoopje of klittenbandje bevestigd om het maandverband om de slip heen te vouwen en vast te zetten zodat het niet gaat schuiven. Voordelen van stoffen maandverband zijn de duurzaamheid, en dat het beter ademt, waardoor schimmelinfecties minder kans krijgen.

Conclusie: sponzen en stoffen maandverbanden ze zijn het meest natuurlijke en duurzame alternatief, al is de Divacup het handigste voor op reis.

www.divacup.com

www.keeper.com

www.vivamenstrua.be

http://www.menstruatiewijzer.be/zeesponstampons.htm

http://www.seapearls.co.uk/

http://doekjes-en-broekjes.be/online-kopen/407

http://andersgetint.be/webwinkel/stoffen-maandverband-en-eco-tampon#

www.natracare.com

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s