Tegenwoordig bestaan er heel veel ecologische manieren om te bouwen, van passief huis en nul-energie woning tot huizen gemaakt van wollen doeken (yurts) of leem en stro (kerterres) of hemp, tot zelfs afvalmateriaal (earthships) en zand (earthbags). En last but not least, de laatste nieuwe trend: 3D-printen. Op de grond, in de bomen of op het water wonen in duurzame, zelfvoorzienende en recycleerbare woningen is de toekomst – beter nog, het is het heden.
Overal ter wereld wordt bewezen dat het mogelijk is om comfortabel en vooral gezond te leven, in woningen gemaakt uit natuurlijke materialen, zonder gebruik te maken van kostbare materialen zoals hout, of het verwerken van zware metalen of chemicaliën als brandvertragers, verf, siliconen…
Onderstaande foto’s en links verwijzen naar websites over alternatief wonen, van huizen tot boomhutten en vlotten.
TINY HOMES
Eén van de voornaamste redenen om duurzamer te bouwen is het feit dat de wereldbevolking elk jaar groeit terwijl de beschikbare bebouwbare oppervlakte steeds kleiner wordt. Verschillende architecten proberen dan ook om comfortabele woningen te bouwen op zo klein mogelijke oppervlaktes, met ‘tiny homes’ oftewel ‘kleine huisjes’ als prachtige resultaat, sommigen zelfs gemaakt uit containers:
(http://tinyhousebuild.com/) (http://www.countryliving.com/home-design/g1887/tiny-house/)
HOBBITHUISJES
Simon Dale bouwde naast zijn eigen huis in de engelse bossen nog verschillende huizen uit materialen die hij vond in de omgeving, het ontwerp wordt telkens aangepast aan de materialen in plaats van andersom. Het resultaat zijn heuse Hobbithuisjes (cobhouses) met een hoog sprookjesgehalte!
(http://naturalhomes.org/)
(http://www.simondale.net/)
(https://vacancesaulogis.wordpress.com/programme-stages/)
Hier een link naar een handleiding om zelf een lemen hutje te maken: (http://naturalhomes.org/huckleberry.htm)
EARTHSHIPS
Michael Reynolds is de uitvinder van het Earthship, een woning gemaakt uit deels natuurlijke en deels afvalmaterialen (autobanden, glazen flessen). Earthships worden gebouwd met een binnentuin waardoor er rekening gehouden wordt met de stand van de zon. Oorspronkelijk verrezen ze in de woestijn van Arizona maar nu staan er al verschillende op andere continenten, al doen bepaalde landen moeilijk over het gebruik van materialen als autobanden in constructies.
(http://ecoinventos.com/razones-para-vivir-en-una-earthship/)
EARTHBAGS
Nog ecologischer dan earthships zijn earthbags, letterlijk gemaakt van aarde en jute zakken. Earthbags hebben het enorme voordeel dat ze hetzij thermische massa, hetzij isolatie bieden – afhankelijk van het materiaal waarmee ze gevuld zijn. Gevuld met zand zorgen ze voor thermische massa, maar wanneer ze gevuld worden met lichtere materialen zoals vermalen vulkanisch gesteente, perlite, vermiculite, of rijst korrels, zorgen ze voor isolatie. Hun bewerkbare vorm zorgt ervoor dat men volledig vrij is qua constructie.
(http://www.earthbagbuilding.com/)
EEN WONING UIT PET-FLESSEN
Ik ben persoonlijk niet zo wild van bouwen met afvalmaterialen omdat ik bang ben dat zaken als autobanden en PET-flessen chemische stoffen blijven afgeven aan het huis en de omgeving. Maar wat (recycleerbaar) afval is voor ons, is een waardevol bouwmateriaal in een land waar ze anders in de natuur of op het kampvuur zouden belanden – wat nog erger is.
In Yelma, een dorpje in Nigeria, werd onlangs het eerste huis gebouwd met PET-flessen. Van overal in het land en zelfs ter wereld kwam men kijken naar de bouw van dit huis, in de traditionele ronde vorm. Er werden 7800 flessen gebruikt voor een huis met salon, keuken, slaapkamer en badkamer. De basis van het huis is een laag beton, waarop flessen gestapeld worden gevuld met zand of afvalmaterialen. Door de dikte van de muren is het een goed geïsoleerd huis.
(http://ecoinventos.com/casa-construida-con-botellas-pet-recicladas-en-nigeria/)
BUBBLE HOMES
Een pak ecologischer qua bouwmaterialen zijn de ‘bubble homes’, gemaakt uit adobe (leem) in de vorm van een Barbapapa woning 🙂
Deze ziet er wat geblutst uit maar is daarom niet minder charmant:
http://www.naturalhomes.org/quierobarro.htm
En voor wie zou denken dat adobe (leem) niet stevig genoeg is, is er de 500 jaar oude stad Shibam in Jemen, met zijn adobe wolkenkrabbers:
(http://naturalhomes.org/shibam.htm)
LEEM EN STRO – MICRO/MACRO
Dat er ook (terug) volop wordt gebouwd met leem en stro, is algemeen bekend; voor wie nog zou twijfelen aan de stevigheid van dergelijke constructies is er het ‘Iewan Strohuis‘ project in Nijmegen (NL):
“Uniek is dat het gaat om sociale woningbouw, waarbij de bewoners zelf de initiatiefnemers waren. (…) De toekomstige huurders waren actief betrokken bij elke fase van de totstandkoming van de strowijk, waaronder bij de bouw zelf: bijgestaan door ruim 200 vrijwilligers vulden zij de houtskeletten van de twee gebouwen op met strobalen en werkten deze af met leem. Uniek is Iewan ook vanwege de verregaande aandacht voor ecologie. Dit uit zich niet alleen in de keuze voor milieuvriendelijke bouwmaterialen als leem en stro, maar ook in verscheidene toepassingen die hergebruik en energiebesparing stimuleren. Zo wordt afvalwater gezuiverd met behulp van een rietfilter in de tuin, draaien de wasmachines op regenwater en wordt met zonnepanelen zelf energie opgewekt. Ook de grootte van het project is voor Nederlandse begrippen uniek. Met een bruto vloeroppervlak van 2269 m2 is het woongebouw het grootste strobalengebouw dat Nederland rijk is. Het biedt plaats aan 24 woningen voor alleenstaanden, stellen, gezinnen en woongroepen alsmede aan enkele gemeenschappelijke ruimtes. Een tweede, iets kleiner gebouw biedt werkplekken en ruimte voor educatieve en buurtactiviteiten.” (http://www.iewan.nl/nieuws/opening-eerste-strowijk-grootste-strobalengebouw-van-nl/)
DOMES
In hete delen van Kameroen en Turkije bouwt men bijkorfachtige domes. De constructie van de spitsvormige dome laat de warme lucht in de woning opstijgen, waardoor de temperatuur beneden (waar de bewoners slapen) niet hoger oploopt dan 24°.
Obos uit Kameroen Bijkorfwoning uit Turkije
(http://naturalhomes.org/catenary.htm)
HUIZEN GEISOLEERD MET TURF
In Glaumbaer Farm in IJsland heeft men huizen gebouwd met een dunne houten muur, waarbij de ruimte tussen de huizen opgevuld werd met turf. Het geheel wordt bijeen gehouden door de wortels van het stugge ijslandse gras dat bovenop de constructies groeit. Deze manier van bouwen bestaat al eeuwen in Noord-Europa, de bouwsels gaan vlot een eeuw mee.
(http://naturalhomes.org/timeline/glaumbaer.htm?a=rent)
VERBORGEN NESTJES
Deze pareltjes gaan helemaal op in de omgeving!
BOOMHUTTEN
Nu de beschikbare bebouwbare oppervlakte blijft dalen en de wereldbevolking blijft stijgen, is wonen in de lucht of op het water een goed alternatief.
DRIJVENDE HUIZEN
Ook op water kan er gewoond worden, niet enkel in een woonboot maar zelfs een pak stabieler. Dit drijvende huis is 100% zelfvoorzienend en 98% recycleerbaar!
(http://ecoinventos.com/waternest-100-casa-solar-flotante-98-reciclable/)
3D-GEPRINTE HUIZEN
Dat de mogelijkheden met 3D-printen onuitputtelijk zijn is ondertussen al meermaals bewezen. Onlangs rolde het eerste huis uit zo’n printer:
In Australia gaat de firma Mirreco nog een stap verder: ze maken gebruik van een 3D printer om huizen te bouwen van klimaat neutrale hemppanelen, zonder twijfel de meest ecologische bouwgrondstof die er bestaat. Binnenkort komen er ook zo’n huizen in de wijk Bosrijk, vlakbij Eindhoven in Nederland.
FUN STUFF
Volgende ontwerpen zijn niet gemaakt om echt in te leven maar dienen als beschutting tegen de regen of de zon, of als slaapplaats.
(http://naturalhomes.org/timeline/pallet-pavilion.htm)
(http://naturalhomes.org/cobhouses.htm)
De artiest Gregory Kloehn maakt shelters voor daklozen, uit afvalmateriaal…
De Willowman maakt ontwerpen van takken, een vergankelijk materiaal waardoor het tijdelijke shelters zijn maar daarom niet minderwaardig
(http://www.thewillowman.com/The_Willowman_project_WM.html)