ECOLOGISCH WONEN

Tegenwoordig bestaan er heel veel ecologische manieren om te bouwen, van passief huis en nul-energie woning tot huizen gemaakt van wollen doeken (yurts) of leem en stro (kerterres) of hemp, tot zelfs afvalmateriaal (earthships) en zand (earthbags). En last but not least, de laatste nieuwe trend: 3D-printen. Op de grond, in de bomen of op het water wonen in duurzame, zelfvoorzienende en recycleerbare woningen is de toekomst – beter nog, het is het heden.

Overal ter wereld wordt bewezen dat het mogelijk is om comfortabel en vooral gezond te leven, in woningen gemaakt uit natuurlijke materialen, zonder gebruik te maken van kostbare materialen zoals hout, of het verwerken van zware metalen of chemicaliën als brandvertragers, verf, siliconen…

Onderstaande foto’s en links verwijzen naar websites over alternatief wonen, van huizen tot boomhutten en vlotten.

 

TINY HOMES

Eén van de voornaamste redenen om duurzamer te bouwen is het feit dat de wereldbevolking elk jaar groeit terwijl de beschikbare bebouwbare oppervlakte steeds kleiner wordt. Verschillende architecten proberen dan ook om comfortabele woningen te bouwen op zo klein mogelijke oppervlaktes, met ‘tiny homes’ oftewel ‘kleine huisjes’ als prachtige resultaat, sommigen zelfs gemaakt uit containers:

This tiny beach cottage on Florida's St. George Island is called "Our Little Secret" by its owners. Small in size, it's mighty in design: Its coastal-cracker exterior is made of a Structured Insulated Paneling System built to withstand hurricane-force winds, while its cheery interior features beadboard walls and ceilings and bamboo floors. Including the loft space, the 325-square-foot cottage sleeps two to four people, while a generous deck expands the living space into the outdoors for a perfect vacation retreat. —ESN<br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /> Look inside Our Little Secret by the Sea.Though it clocks in at just 260-square-feet, this cottage's bright and colorful design exudes a cheery atmosphere from all corners. Designed by Richardson Architects, the tiny structure is situated on a dairy farm near the Northern California coastline and was constructed using non-corrosive and wear-resistant materials. The exterior features a large wraparound porch, a chalkboard, and ample seating, while the interior is filled with bright red and yellow hues.<br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /> Look inside this cheery Northern California cottage.Set in a lush tropical paradise, the 250-square-foot Sunset Beach Treehouse Bungalow in Haleiwa, Hawaii overlooks one of the North Shore's most famous surf spots. Renters climb a 100-step stone path to reach the structure, nestled among black lava rocks and a leafy canopy of Banyan, avocado, and mango trees. Featuring a full-size bed as well as a lofted sleeping area, the treehouse sleeps as many as three people, and includes a kitchenette and bathroom. Rental rates start from $1,200 per week.<br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /> Look inside the Sunset Beach Treehouse Bungalow.The Matchbox (pictured, right), designed by Jay Austin, lives at Boneyard Studios, a tiny house community founded in 2012 in Washington D.C. with a mission to promote the benefits of small house living and support the tiny house community. Clocking in at 140 square feet, the carbon-neutral, self-sustaining house features skylights and wide windows for passiving cooling and earthen plaster for humidity control.<br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /> Look inside the Matchbox.

Built from salvaged materials, no two of the homes from Luling, Texas-based Tiny Texas Houses, which start at 120 square feet, are alike.Made from 95 percent salvaged materials, the Arched Zebu is a tiny prairie house from Texas Tiny Houses. Measuring 12- by 18-feet, the house is built from materials that are close to 200 years old. Featuring beautiful arched windows, the cottage includes a lofted sleep area, kitchen, and shabby chic details.<br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /> Look inside the Arched Zebu.

(http://tinyhousebuild.com/)                                                                   (http://www.countryliving.com/home-design/g1887/tiny-house/)

 

HOBBITHUISJES

Simon Dale bouwde naast zijn eigen huis in de engelse bossen nog verschillende huizen uit materialen die hij vond in de omgeving, het ontwerp wordt telkens aangepast aan de materialen in plaats van andersom. Het resultaat zijn heuse Hobbithuisjes (cobhouses) met een hoog sprookjesgehalte!

(http://naturalhomes.org/)

  hobbit 1The Hobbit House(http://naturalhomes.org/Berllan Dawel, our plot at Lammas (http://www.simondale.net/)

(https://vacancesaulogis.wordpress.com/programme-stages/)

Hier een link naar een handleiding om zelf een lemen hutje te maken: (http://naturalhomes.org/huckleberry.htm)

 

EARTHSHIPS

Michael Reynolds is de uitvinder van het Earthship, een woning gemaakt uit deels natuurlijke en deels afvalmaterialen (autobanden, glazen flessen). Earthships worden gebouwd met een binnentuin waardoor er rekening gehouden wordt met de stand van de zon. Oorspronkelijk verrezen ze in de woestijn van Arizona maar nu staan er al verschillende op andere continenten, al doen bepaalde landen moeilijk over het gebruik van materialen als autobanden in constructies.

Razones para vivir en una Earthship1Razones para vivir en una Earthship alimentosRazones para vivir en una Earthship2(http://ecoinventos.com/razones-para-vivir-en-una-earthship/)

(http://earthship.com/)

 

EARTHBAGS

Nog ecologischer dan earthships zijn earthbags, letterlijk gemaakt van aarde en jute zakken. Earthbags hebben het enorme voordeel dat ze hetzij thermische massa, hetzij isolatie bieden – afhankelijk van het materiaal waarmee ze gevuld zijn. Gevuld met zand zorgen ze voor thermische massa, maar wanneer ze gevuld worden met lichtere materialen zoals vermalen vulkanisch gesteente, perlite, vermiculite, of rijst korrels, zorgen ze voor isolatie. Hun bewerkbare vorm zorgt ervoor dat men volledig vrij is qua constructie.

(http://www.earthbagbuilding.com/)

 

EEN WONING UIT PET-FLESSEN

Ik ben persoonlijk niet zo wild van bouwen met afvalmaterialen omdat ik bang ben dat zaken als autobanden en PET-flessen chemische stoffen blijven afgeven aan het huis en de omgeving. Maar wat (recycleerbaar) afval is voor ons, is een waardevol bouwmateriaal in een land waar ze anders in de natuur of op het kampvuur zouden belanden – wat nog erger is.

In Yelma, een dorpje in Nigeria, werd onlangs het eerste huis gebouwd met PET-flessen. Van overal in het land en zelfs ter wereld kwam men kijken naar de bouw van dit huis, in de traditionele ronde vorm. Er werden 7800 flessen gebruikt voor een huis met salon, keuken, slaapkamer en badkamer. De basis van het huis is een laag beton, waarop flessen gestapeld worden gevuld met zand of afvalmaterialen. Door de dikte van de muren is het een goed geïsoleerd huis.

construccion_reciclando_botellas_pet_nigeria(http://ecoinventos.com/casa-construida-con-botellas-pet-recicladas-en-nigeria/)

 

BUBBLE HOMES

Een pak ecologischer qua bouwmaterialen zijn de ‘bubble homes’, gemaakt uit adobe (leem) in de vorm van een Barbapapa woning 🙂

Deze ziet er wat geblutst uit maar is daarom niet minder charmant:

http://www.naturalhomes.org/quierobarro.htm

En voor wie zou denken dat adobe (leem) niet stevig genoeg is, is er de 500 jaar oude stad Shibam in Jemen, met zijn adobe wolkenkrabbers:

https://i0.wp.com/naturalhomes.org/img/shibam1.jpg(http://naturalhomes.org/shibam.htm)

 

LEEM EN STRO – MICRO/MACRO

Dat er ook (terug) volop wordt gebouwd met leem en stro, is algemeen bekend; voor wie nog zou twijfelen aan de stevigheid van dergelijke constructies is er het ‘Iewan Strohuis‘ project in Nijmegen (NL):

WEN_3457_2015-04-02Uniek is dat het gaat om sociale woningbouw, waarbij de bewoners zelf de initiatiefnemers waren. (…) De toekomstige huurders waren actief betrokken bij elke fase van de totstandkoming van de strowijk, waaronder bij de bouw zelf: bijgestaan door ruim 200 vrijwilligers vulden zij de houtskeletten van de twee gebouwen op met strobalen en werkten deze af met leem. Uniek is Iewan ook vanwege de verregaande aandacht voor ecologie. Dit uit zich niet alleen in de keuze voor milieuvriendelijke bouwmaterialen als leem en stro, maar ook in verscheidene toepassingen die hergebruik en energiebesparing stimuleren. Zo wordt afvalwater gezuiverd met behulp van een rietfilter in de tuin, draaien de wasmachines op regenwater en wordt met zonnepanelen zelf energie opgewekt. Ook de grootte van het project is voor Nederlandse begrippen uniek. Met een bruto vloeroppervlak van 2269 m2 is het woongebouw het grootste strobalengebouw dat Nederland rijk is. Het biedt plaats aan 24 woningen voor alleenstaanden, stellen, gezinnen en woongroepen alsmede aan enkele gemeenschappelijke ruimtes. Een tweede, iets kleiner gebouw biedt werkplekken en ruimte voor educatieve en buurtactiviteiten.” (http://www.iewan.nl/nieuws/opening-eerste-strowijk-grootste-strobalengebouw-van-nl/)

 

DOMES

In hete delen van Kameroen en Turkije bouwt men bijkorfachtige domes. De constructie van de spitsvormige dome laat de warme lucht in de woning opstijgen, waardoor de temperatuur beneden (waar de bewoners slapen) niet hoger oploopt dan 24°.

    Obos uit Kameroen                              Bijkorfwoning uit Turkije

(http://naturalhomes.org/catenary.htm)

 

HUIZEN GEISOLEERD MET TURF

In Glaumbaer Farm in IJsland heeft men huizen gebouwd met een dunne houten muur, waarbij de ruimte tussen de huizen opgevuld werd met turf. Het geheel wordt bijeen gehouden door de wortels van het stugge ijslandse gras dat bovenop de constructies groeit. Deze manier van bouwen bestaat al eeuwen in Noord-Europa, de bouwsels gaan vlot een eeuw mee.

(http://naturalhomes.org/timeline/glaumbaer.htm?a=rent)
VERBORGEN NESTJES

Deze pareltjes gaan helemaal op in de omgeving!

(http://www.dose.com/lists/18693/15-Homes-Built-Within-Nature-That-Probably-Don-t-Have-to-Worry-About-a-Mortgage/2#)

 

BOOMHUTTEN

Nu de beschikbare bebouwbare oppervlakte blijft dalen en de wereldbevolking blijft stijgen, is wonen in de lucht of op het water een goed alternatief.

 

 

DRIJVENDE HUIZEN

Ook op water kan er gewoond worden, niet enkel in een woonboot maar zelfs een pak stabieler. Dit drijvende huis is 100% zelfvoorzienend en 98% recycleerbaar!

Casa solar flotante-31

WaterNest 100. Casa solar flotante 98 % reciclable(http://ecoinventos.com/waternest-100-casa-solar-flotante-98-reciclable/)

This floating 240-square-foot cabin is an off-the-grid summer escape for Maine couple Foy and Louisa Brown. Assembled onshore, a foundation of plastic floatation tubs, Styrofoam, and pontoons was then towed to sea, and the cottage was built above it, using mostly pine shiplap. Louisa carries water out daily via canoe for a tank that fills the shower and kitchen; at night, candles, oil lamps, and solar lights illuminate the home.<br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /> Look inside Foy and Louisa's floating home.

 

3D-GEPRINTE HUIZEN

Dat de mogelijkheden met 3D-printen onuitputtelijk zijn is ondertussen al meermaals bewezen. Onlangs rolde het eerste huis uit zo’n printer:

In Australia gaat de firma Mirreco nog een stap verder: ze maken gebruik van een 3D printer om huizen te bouwen van klimaat neutrale hemppanelen, zonder twijfel de meest ecologische bouwgrondstof die er bestaat. Binnenkort komen er ook zo’n huizen in de wijk Bosrijk, vlakbij Eindhoven in Nederland.

(https://thenewdaily.com.au/money/property/2018/06/22/3d-printed-hemp-homes/?fbclid=IwAR26Si9n_cGQqn5X7XiATpPI3Vmim3uuwkgAJf49l3NI2qjtmc035vYpvwA)

 

 

FUN STUFF

Volgende ontwerpen zijn niet gemaakt om echt in te leven maar dienen als beschutting tegen de regen of de zon, of als slaapplaats.

Australian company Lotus Belle has recently released a new edition glamping tent called th...(http://www.gizmag.com/lotus-belle-outback-deluxe-tent/36816/?utm_source=Gizmag+Subscribers&utm_campaign=11a24625cc-UA-2235360-4&utm_medium=email&utm_term=0_65b67362bd-11a24625cc-91562693)

(http://naturalhomes.org/timeline/pallet-pavilion.htm)

Designed by Derek "Deek" Diedricksen of Relax</p><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /> <p>Shacks.com and built by Joe Everson of Tennessee Tiny Homes, this transforming micro A-frame cost only $1,200 to construct. One roof/wall is made of Tuftex polycarbonate roofing: Not only is it translucent to allow in natural light, the lightweight material is attached to the structure with hinges so it easily can be raised and propped on legs to expand the space from 80 square feet to 110. On the other side of the A, the purlins supporting the roof sheathing are placed horizontally to serve double duty as shelves. Two daybeds offer additional storage, a kitchen wall features a sink and space for a mini fridge, and a micro loft has a hinged "sunroof" for ventilation. Architect duo David and Jeanie Stiles drafted the build-it-yourself plans for this A-frame, which are on sale for $30. —ESN<br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /> Look inside the transforming A-frame.<br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /> See a video of the A-frame in action.

(http://naturalhomes.org/cobhouses.htm)

De artiest Gregory Kloehn maakt shelters voor daklozen, uit afvalmateriaal…

 

De Willowman maakt ontwerpen van takken, een vergankelijk materiaal waardoor het tijdelijke shelters zijn maar daarom niet minderwaardig

(http://www.thewillowman.com/The_Willowman_project_WM.html)

 

 

 

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s