SCHOON PROPER (of is het proper schoon?)

In onze verwoede pogingen om onze leefomgeving proper (schoon) te houden laten we ook een veel te grote voetafdruk na. Het gebruik van producten uit grootmoeders tijd zoals javel of bruine zeep mag dan nostalgisch zijn, ecologisch is het niet. Gelukkig zijn er heel wat alternatieven waar ondertussen al boeken over verschenen zijn, ik hou het voorlopig bij een opsomming van middelen die ik zelf gebruik/maak.

1. CITROEN

Citroen is mijn favoriet, ik voeg het toe aan het water waarmee ik mijn meubelen kuis. Alkalisch water heeft geen zeep nodig en reinigt van zichzelf (waterfilters zoals vb die van het merk Kangen hebben een stand die water produceert dat zo alkalisch is dat je verder geen zeep hoeft te gebruiken, dit water is dan ook ondrinkbaar). Vandaar waarschijnlijk het effect van het citroensap. Enkel voor de vloer gebruik ik ecologische vloerzeep.

2. AZIJN

Azijn is een goede ontvetter, een scheut azijn in het water helpt bij hardnekkig vuile ruiten (vb door nicotine) en ik gebruik het als wasverzachter bij lakens (verder gebruik ik geen wasverzachter). Je kan er nog enkele druppels etherische olie aan toevoegen als je ook wasnoten gebruikt en toch een geurende was wil – het is echter niet nodig om de azijngeur te makseren want die is er niet.

3. ASSEN

Mensen met een houtkachel produceren zonder het te weten een effectief en gratis schoonmaakmiddel: assen.  Assen en krantenpapier zijn bovendien een ideale manier om de ruiten van de kachel proper te krijgen. Vroeger werd er gebruik gemaakt van loog: enkele eetlepels assen toegevoegd aan kokend water en nadien gezeefd door een koffiefilter geeft een vloeistof (loog genaamd) die gebruikt kan worden voor het reinigen van vloeren, ruiten, marmer, kleren en zelfs haar. Het proces klinkt simpel maar loog zou bijtend zijn dus goed informeren is de boodschap.

(https://humblelore.wordpress.com/2013/03/18/30-uses-for-wood-ashes-you-never-thought-of/)

4. KLIMOP

Ik heb een kleine tuin en een deel daarvan is overwoekerd met klimop. Elk jaar snoei ik hem een stuk terug en ik smeet tot nu toe de takkken op de composthoop. Recent ontdekte ik echter dit recept om van klimop een natuurlijk afwasmiddel te maken: gewoon de blaadjes blenden en deze pasta 10 minuten koken in water, zeven en met dit aftreksel de afwas doen! Ik moet het nog testen dus hou deze post in het oog…

(http://www.hln.be/regio/nieuws-uit-aalst/-afwasmiddel-uit-klimop-a2259914/?utm_campaign=regio-r-link&utm_medium=social&utm_source=Facebook&utm_content=regio)

 

 

 

 

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s